Obnovljena riva kao epicentar života u gradu – radovi bi mogli završiti prije roka

U povodu dovršetka dijela zahvata na sanaciji obalnog zida Obale kralja Petra Krešimira IV., zadarsku rivu danas su obišli državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar i župan Zadarske županije Božidar Longin i gradonačelnik Zadra Branko Dukić sa suradnicima.

„Pred nama je još drugi dio radova na potezu od bivšeg hotela Zagreb do gata, koji će biti gotov do kraja rujna, nakon čega će po završetku turističke sezone započeti dogradnja gata. Za to vrijeme područje drugog dijela radova služit će kao operativna obala za građevinare“, informirao ih je Đoni Štambuk, vršitelj dužnosti ravnatelja Lučke uprave Zadar koja je nositelj projekta.

Ukupna vrijednost projekta “Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok” je 67.489.388,11 kuna, od čega 56.616.917,39 kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, dok nacionalni doprinos iznosi 9.991.220,72 kuna.

„Ponosan sam i zadovoljan, te bih Ministarstvu i Josipu koji bdije nad obnovom, čestitao što smo uspjeli ovaj vrijedan projekt uklopiti u EU fondove. Hvala i izvođaču na brzom i kvalitetnom radu, zbog kojeg vjerujem da ćemo iduće godine imati rivu u njezinom punom sjaju. Nastavljamo dalje s projektima. Znamo da grad Zadar bez rive nije grad Zadar. U daljnjim planovima za razvoj turizma riva mora postati epicentar gradskog života“, istaknuo je gradonačelnik Branko Dukić.

Župan Božidar Longin također je zahvalio svima koji sudjeluju u projektu, naglasivši koliko je truda potrebno uložiti kako bi radovi bili završeni u roku. Radovi u sklopu ovog projekta odvijaju se ispred dinamičkog plana pa je tako od početka radova 29. srpnja 2021. godine do 30. lipnja 2022. godine ugovoreni izvođač Adriaing izvršio ukupno 61% ugovorenih radova, za što je bilo potrebno 45% vremenski predviđenog razdoblja trajanja.

„Najesen nas čekaju radovi na gatu, odnosno mulu koji će dobiti svoj izvorni izgled kada je bio 15 metara duži. Njegova uloga je bila da štiti rivu od naleta vjetra, što će ponovno činiti. Djed mi je pričao kako su inženjera kaićem vozili po svim vremenskim uvjetima nakon čega je baš na tom mjestu nacrtao mul u toj dužini. Moramo ga takvog vratiti kako bi naša riva bila ponovno čvrsta i sigurna, a lijepa je uvijek bila“, istaknuo je Longin.

Državni tajnik Josip Bilaver podsjetio je kako je u sklopu istog projekta nedavno završena i rekonstrukcija zaobalnog dijela Liburnske obale koja je obuhvatila uređenje obale, rješavanje oborinske odvodnje, izvedbu tri nova energetska ormarića i njima pripadajuće vodovodne i elektroinstalacijske mreže.

„Za razliku od brojnih drugih velikih infrastrukturnih projekata, ovdje nemamo kašnjenja. Rok završetka projekta je do kraja sljedeće godine, a s obzirom na dobru dinamiku radova, vjerujem da će biti gotov do početka turističke sezone 2023. godine. Nije lako provoditi velike projekte koji zahtijevaju strpljenje, a na čemu zahvaljujem svih građanima“, poručio je Bilaver koji je iskoristio ovu priliku kako bi naglasio da zajedničkim snagama trenutno rješavaju i granicu pomorskog dobra na cjelokupnoj liniji Jazina i Poluotoka, što će dodatno pružiti mogućnost za kvalitetnije i efikasnije upravljanje ovim prostorom.