Fotoizvještaj završnice radova na obnovi zadarske rive

Ovih dana svjedočili smo velikoj završnici radova na obnovi zadarske rive, koja se odvija u sklopu EU projekta "Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok". 

Izvođač radova, zajednica ponuditelja Adriaing d.o.o. sa sjedištem u Kopru, Republika Slovenija i Adriaing d.o.o. Buje, unatoč nesnosnim temperaturama nije posustajao s izvršavanjem radova. Naprotiv, angažirani su i dodatni timovi kako bi se radovi na gatu priveli kraju u najkraćem roku.

U utorak, 25. srpnja postavljen je posljednji kamen u pločnik novoobnovljene rive, čime je završeno popločavanje gata koje je izvedeno u površini od cca 1200 m2 te obalnog zida u površini od cca 300 m2. Ukupna dužina nadograđenog gata iznosi 80 metara, što je 15 metara duže u odnosu na dosadašnje stanje, a u skladu s njegovim povijesnim dimenzijama kakve je imao kada je izgrađen prije stotinjak godina.

Sva kamena obloga, uključujući opločenje, bankinu, borduru, kamene stube i podesti, izvedena je od kamena vapnenca sedimentnog porijekla bijele boje, a površinska obrada vidljivih ploha je grubo štokana.

Paralelno s kamenim popločenjem gata, izvodili su se specijalizirani radovi na lanterni koja je nakon gotovo 80 godina vraćena na svoje izvorno mjesto. U četvrtak, 27. srpnja završeno je bojanje lanterne, koja je sa svojom impozantnom visinom od gotovo 5 metara već poslužila kao kulisa za fotografije šetača.

Velik broj angažiranih ljudi od strane izvođača radova podijeljenih u nekoliko timova te odlična koordinacija svih sudionika omogućila je realizaciju zaista velikog obima radova u ovom kratkom periodu. Preostaju još sitni radovi poput ugradnje vrata i rasvjetne konstrukcije lanterne, a koji neće ometati šetače u doživljaju pune ljepote zadarske rive kojoj je vraćen stari sjaj.

Lučka uprava Zadar koristi ovu priliku da se još jednom zahvali svim građanima, ali i ostalim dionicima na strpljenju kojeg su pokazali kako bi u konačnici svi zajedno mogli uživati u zadarskoj rivi koja je ponos grada.