Obavijest o završetku dva dijela zahvata na obnovi zadarske rive

S novim kamenim plaštom zabljesnula je zadarska riva, na potezu od Foše do bivšeg hotela „Zagreb“ te dijelu od gata do Morskih orgulja.

Time su završena dva od ukupna četiri dijela zahvata na sanaciji obalnog pojasa Obale kralja Petra Krešimira IV., koji se odvija u sklopu velikog EU projekta “Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar -Poluotok” čiji je nositelj Lučka uprava Zadar. Izvođač Adriaing uložio je veliki napor kako bi obnovljeni dio zadarske rive bio otvoren za šetače i koji dan prije najavljenog roka. Uzduž spomenuta dva dijela Obale kralja Petra Krešimira IV. ugrađeno je ukupno 1950 m2 kamenog opločenja, 750 m2 kamenih obloga, te 490 m' kamenih poklopnica.

Zajedno sa šetačima na obnovljeni dio zadarske rive vratio se Špiro, skulptura znanstvenika Spirodona Brusine sa školjkom u rukama, koja simbolizira suživot mora i Sveučilišta u Zadru.

Tijekom ljeta radovi će se nastaviti odvijati na potezu od zgrade bivšeg hotela „Zagreb“ do postojećeg gata. Kao što smo ranije najavili, radovi koji će se izvoditi bit će kamenoklesarski, a kako ne bi ometali turističku sezonu, pri njihovom izvođenju neće se koristiti teška mehanizacija te će buka biti svedena na minimum. Period tihog rada završava nakon turističke sezone, kada kreće dogradnja gata za 15 metara, što je ujedno i najzahtjevniji dio projekta.

U sklopu istog projekta izvršena je i rekonstrukcija zaobalnog dijela Liburnske obale koja je obuhvatila uređenje obale, rješavanje oborinske odvodnje, izvedbu tri nova energetska ormarića i njima pripadajuće vodovodne i elektroinstalacijske mreže.

Lučka uprava Zadar ulaže maksimalne napore kako bi opsežni radovi koji se odvijaju u sklopu projekta “Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok” u što manjoj mjeri ometali normalne funkcije i uobičajen život našeg grada, te se ovim putem još jednom zahvaljuje svim građanima, ali i ostalim dionicima na strpljenju koje pokazuju kako bi u konačnici svi zajedno, po završetku radova, mogli uživati u još ljepšoj zadarskoj rivi.

Ukupna vrijednost projekta “Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok” je 67.489.388,11 kuna, od čega 56.616.917,39 kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, dok nacionalni doprinos iznosi 9.991.220,72 kuna.