Kreće 75 milijuna kuna vrijedna obnova zadarske rive

Župan Božidar Longin podsjetio je na povijest zadarske rive, koja je u odnosu na ostale gradove uz obalu posebna po činjenici da nije asfaltirana te da ima lijep zeleni pojas.

„Gat je izgrađen u vrijeme Austro-ugarske monarhije, i to ne bilo gdje. Tadašnji inženjeri vrlo su temeljito istraživali snagu svakoga vjetra koji ovdje puše, najviše juga, i stoga je gat izgrađen baš na određenoj poziciji i to dužine 80, a širine 16 - 18 metara i kao takav štitio je od vjetra rivu, ulaz u luku, pa sve do uvale Draženica“, kazao je župan podsjetivši da je bombardiranje u drugom svjetskom ratu uništilo je gotovo sve zgrade na rivi, ali i dio gata.

„Od tada, riva se povremeno popravljala, dijelom sanirala, izgrađen je ovaj dio koji možemo vidjeti kroz prozor s instalacijama Pozdrav Suncu i Morske orgulje, no naša stara dama ipak treba temeljit i sustavan, kako bi se to popularnim engleskim izrazom nazvalo, makeover. Ovaj projekt veliki je zahvat koji će u konačnici rivi vratiti sjaj i dugoročno olakšati njeno održavanje“, dodao je Longin.

„Za mene je ovo jedan od najslađih ugovora kojima sam svjedočio. Želimo predati tu rivu našim generacijama koje dolaze. Proces nije bio brz, u prošloj neveri nastale su rupe koje su podlokale rivu, izgledalo je ružno, ali smo zahvaljujući suradnji Vlade, ministra Olega Butkovića i državnog tajnika Josipa Bilavera, Grada i Županije, uspjeli dovesti projekt do kraja“, poručio je gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

Državni tajnik Bilaver naveo je kako je ovo 103. ugovor koji se kroz ovo ministarstvo financira iz EU fondova, a 102. ugovor od početka rada ove vlade, što znači da ih je dočekao samo jedan potpisani.

„Ovaj mi je ugovor, ujedno i najdraži od svih dosadašnjih. Pred Lučkom upravom Zadar je velik i odgovoran posao, a krajnji rok dovršetka radova je 2023. godina, jer je to ujedno i krajnji rok za povlačenje sredstava iz ovog programskog razdoblja. Svi bismo voljeli da to bude što prije kako bi zadarska riva opet zablistala u punom sjaju“, istaknuo je Bilaver.

Ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić predstavio je tri faze projekta - rekonstrukciju obale i sanaciju u dužini 905 metara, sanaciju gata koji će se dovesti do izgleda od prije 100 godina, uz produženje od 15 metara i proširenje na pravu širinu te rekonstrukciju zaobalnog dijela Liburnske obale od mosta do bivšeg Autobusnog kolodvora. 


Izvor: Zadarska županija